coaching, mentoring, tanácsadás

CREATIVE COACH

CREATIVE COACH

Hogyan változtatják meg a célok az életünket?

2017. május 06. - Kövesdi Mátyás

 

 

Számos érdekes történetet ismertem meg mostanában olyan emberekről, akik hosszú éveket töltöttek el a munkahelyükön. Valahogy ez olyan, mint amikor az ember házasodni készül, vagy a család éppen a babát várja, akkor mindenhol esküvőket, vagy terhes nőket veszünk észre amerre járunk. Persze igazából nincs több belőle a szokásosnál, de valahogy ráfókuszálunk a témára.

Na valahogy így vagyok én most a hoszabb munkaviszonyok pszichológiájával.

 

Nagyon foglalkoztat, hogy mi határozza meg, hogy sok-sok év után az egyik ember fáradt, megkeseredett lesz, vagy továbbra is csillog a szeme és hajtja valami tovább.

 

Egyrészről biztos, hogy sokat számít a személyiség, az alap attitűd is. Megfigyelésem szerint jelentős szerepe van annak, hogy az adott embernek milyen elvárásai vannak magával szemben, hova teszi a lécet, milyen teljesítményt vár el magától.

 

Innen már csak egy lépés a a személyes célkitűzés kérdése. Valahogy azt látom, hogy a kiégés veszélye kevésbbé van jelen akkor, amikor jól megfogalmazott tiszta célok hajták az adott embert. Amikor van valami, amiért érdemes küzdeni, amiért érdemes kiatartani, ami értelmet ad a mindennapoknak.

 

Mégis, hogyan van hogy jó képességű, tehetséges emberek is el tudják veszíteni a fókuszt és akár több évet is úgy tűnik céltalanul töltenek el és szürkülnek be az átlagba akár hosszabb időre is.

 

Bennem egy olyan magyarázat fogalmazódott meg, ami visszautal egy korábbi írásomra, ami az egyensúly kérdéskörét taglalja. Az egészség, a család/barátok és a munka triásza között is meg kell találni az egyensúlyt és mindegyik elemét ápolni szükséges. Amikor az egyik halmazban problémák adódnak, akkor kisebb energiánk jut a másik kettő témára. De oda kell figyelnünk rá, különben azokban is problémákkal szembesülünk. 

 

Könnyen előfordulhat az is, hogy míg a munkában szárnyalunk nem figyelünk az egészségünkre, vagy éppen tönkre megy a kapcsolatunk a hangsúlyok aránytalan eltolódása miatt. 

 

Hogyan tudunk kimászni ezekből a helyzetekből. Egészen biztos, hogy szükséges, hogy egy tiszta, számunkra vonzó célt kell kitűznünk megunknak. Ennek a célnak függvényében már egészen máshogy nézünk a mindennapi kihívásokra is. Könnyebben küzdünk meg velük, nem ragadunk le, megyünk tovább, mert ott a cél, amit el kívánunk érni.

 

A nagyobb cél elérésében a kisebb, rész célkitűzések is hasznosak lehetnek. 

Nagyon fontos, hogy ezeknek tudjunk mindennap örülni. Fontos, hogy felismerjük és kiszúrjuk a sok impulzusból, ami adott napon ér minket. Kicsit olyan az, mintha kinéznénk az ablakon, és a peronon várakozók közül kiszúrjuk azt, aki nagyon fontos nekünk a tömegből. 

Így kell észrevennünk azt is, hogy mik azok a napi célok, amit kitűzünk. És ha elértük, az apró célokat, akkor tudjunk neki örülni. Mint amikor megláttuk azt a számunkra kedves valakit és elmosolyodtunk. Ez természetes reakció. Valahogy azt is természetessé kell tennünk, hogy megünnepeljük az apró célok elérését. Így tudatosan tudunk dolgozni azon, hogy ne fásuljunk bele a mindennapokba.

 

Találkoztam egy nagy gyógyszergyár HR igazgatójával a napokban. Elmesélte, hogy nálunk egy terméket 10-15-20 évig is fejlesztenek mire piacra kerül. Ezért nekik nagyon fontos, hogy a munkatársakat nagyon hosszú időre tudják megtartani. Sokat fordítanak a dolgozói elégedettségre és kollegák fejlesztésére. 

Sajnos ez nem minden cégnél van így. Ennek ellenére sokat segíthet magán az aki folyamatosan célokat tűz ki magának. 

 

Az életmódváltóknál is megfigyelhető, hogy például, aki kondizni, vagy futni kezd - energikusabbá válik, ahogy jönnek a sikerek, tűnnek el a feleslegek és tisztulnak le és kirajzolódnak a szép izmok, javul az állóképesség.

Ez olyan vonzó céllá tud válni, hogy az étrend váltást, a diétát, a sok salátát, vagy csirkét - rizzsel kombót is könnyebben viseli el az ember. Persze kitartás is kell hozzá, hogy hosszú távon szokássá váljon és ne veszítsen fókuszt az ember. Az étrendet is finomítani kell. És az edzéstervet is módosítjuk, hogy alkalmazkodjon az aktuális állapotunkhoz.

 

Így érdemes finomhangolni és módosítani a munkahelyi célunkat is. Hangsúly a kitartáson, a folytonosságon és megújuláson van. 

 

 

Te hogy állsz a céljaiddal?

A bejegyzés trackback címe:

https://creativecoach.blog.hu/api/trackback/id/tr7812486221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása