coaching, mentoring, tanácsadás

CREATIVE COACH

CREATIVE COACH

Törpefenyőnek álcázni magad?

2016. november 19. - Kövesdi Mátyás

Vajon, hányan gondolkodnak azon a munkahelyükön, hogy felszólaljanak egy megbeszélésen, vagy inkább törpefenyőnek álcázzák magukat és csendben maradjanak? Megmutatod a tehetségedet a napi munkád során, vagy inkább beolvadsz a tömegbe? "Abból nem lesz baj!" De lesz. Csak nem azonnal érzed az eredményét a bőrödön. Te mire vágysz? Mi az ami motivál? Mit jelent számodra a siker? Mit jelent az elismerés?

Vannak olyanok, akiknek ez nem kérdés. Azoknak szólnak a következő gondolatok, akiket megérint ennek a kérdésnek a súlya. Számos önismereti kérdést tisztázni kell, hogy a törpefenyős kérdésre nemmel tudj válaszolni. 

Én abban szeretnék segíteni, hogy találj inspirációt arra, hogy megmutasd magad, találj örömet abban, hogy használod a képességeidet.

Kezdjük azzal, hogy mindenkinek vannak erősségei. Olyan tudás, ismeret, tehetség, készség stb, amiből több jutott.

Miért fontos ez? Több okból is. Például a világunk folyamatos összehasonlításokkal vesz körül. Versengés, győzelem, kisebb, nagyobb, több, ilyenebb olyanabb üzeni minden, a sport, a reklám, a politika és a munkahelyen is jelen van. Hol nyíltan, hol a sorok között, de mindig ott van. Van akinek ez ijesztő lehet. Önbizalom kérdésről lévén szó, kezdjük azzal, hogy miben vagy jó, miben vagy esetleg jobb, mint akik körülvesznek, vagy miben vagy legalább azonos szinten jó?

Máris jobb érzés, ha kimondtad magadnak: Ebben jó vagyok!

Másik komoly kéréds, hogy mi a célod, hova tartasz? Erre a kérdésre felkészülni szintén időigényes feladat. Most egyszerűsítéssel élve mondjuk, azt, hogy már tudjuk miben vagyunk jók és mi a célunk, eljött hát a pillanat, hogy ne álcázzuk magunkat törpefenyőnek. Mutassuk meg magunkat! Minden pillanat amikor kimozdítjuk magunkat a komfortzónánkból, tanuláshoz vezet. A fejlődés élményét ajándékozhatjuk magunknak. 

Mindezek mellett a környezetünk is reagálni fog a változásra. Olyan oldalunkat mutatjuk meg, ami ùj élmény velünk kapcsolatban a főnökünknek és munkatársainak is. Megtermetjük az alapját a pozitív visszajelzésnek. Elismerést, szeretetet kaphatunk, amire valamilyen mértékben, de mindannyiunknak szüksége van.

Teremtsünk egy újabb okot arra, hogy legyen kedvünk másnap is bemenni dolgozni, ne csak a szükséges pénzkeresetről szóljon a dolog.

Hogyan mutassam meg magamat? Mindenkinek más megoldás lehet jó, nem vagyunk egyformák és különböző helyzetekben merül fel ez a kérdés. Pár ötlet, amit formálj a magad hasznára:

  1. Egyszerűen mondd el a véleményed! Mondd úgy, hogy a környezeted megértse és tudjon azonosulni vele, tovább formálni a gondolatot. Ha így teszel azt mondják, milyen hasznos vélemény, milyen jó ötlet! Vagy vitába szállnak veled, esetleg mondanak egy még jobb ötletet. Mindkettő rendben van, fogadd el. Ha az a hozzáadott értéked a csapatod munkájához, hogy egy hozzászólásoddal provokáltál további hasznos gondolatokat, akkor már Te magad is hasznos voltál.
  2. Vállalj feladatot ha lehetőséged nyílik rá! Ha olyat vállasz, amiben az erősségedre építhetsz, akkor megmutathatod magad egy sikeressel teljesítéssel, megoldással. Ha olyat vállalsz, ami új neked is, akkor nagyobb kockázatot vállalsz, mégis megéri! Ezzel tapasztalatot szerzel, magadat is jobban megismered, szinesíted a mindennapjaidat. Siker a vége vagy kudarc? Olyan szempontból mindegy, hogy az önismereted fejlődik és legalább tudod, hogy mi az, ami (nem) neked való. Többet tanulsz belőle, mintha nem vállaltad volna be! Persze az ésszerű mérlegelés fontos. Lehet, hogy nem az egészet kell elvállnod, csak egy részét, amiben jó vagy, a másik részére szerezz társakat! A csapatmunka is hozhat olyan pozitív élmenyt, amit ha mindig egyedül dolgozol soha nem tapasztalnál meg.
  3. Találd meg a fórumod, ahol önmagad lehetsz. Gondold végig, hogy mi kell ahhoz, hogy közösségben a legjobban tudjál teljesíteni? Mi az amit ebből a munkahelyen meg tudsz teremteni magadnak? Ha a "semmit" választ adtad erre a kérdésre, akkor gondold át újra.
  4. Menj oda vezetődhöz és mondd el a véleményed! Fontos, a mikor, hogyan, mit, mennyit, miért kérdéseket átgondolni. Tedd meg! Mi a legrosszab, ami történhet? A legrosszabb esetben át kell gondolnod, hogy tényleg ez az a hely a dolgozni szeretnél? Mi a legjobb ami történhez veled? Mi lesz akkor, ha ez bekövetkezik? Hogyan fogod érezni magad? 

Mit gondolsz, megéri megmutatni magad?

Mindig örömmel olvasok sikerekről, klassz lenne ha megosztanád a te történeted!

A bejegyzés trackback címe:

https://creativecoach.blog.hu/api/trackback/id/tr4611973574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása